Голод і апетит: що це таке і як з ними впоратися

Для початку давайте згадаємо для чого взагалі потрібна їжа. Відповідь проста — щоб підтримувати в організмі рівень корисних речовин на рівні достатньому для нормальної життєдіяльності. Якщо організму не вистачає поживних речовин, то виникає відчуття голоду. Починає «смоктати під ложечкою», бурчати в животі, крутитися голова, накочувати слабкість і погіршуватися настрій.

Якщо спростити, то центральний пункт управління голодом, апетитом і ситістю знаходиться в головному мозку, а точніше в зоні гіпоталамуса. Учені відзначили, що при ураженні цій області люди видмовляються від їжі (виникає афагія), а при підвищеному збудженні даних структур відзначається підвищений апетит і надмірне споживання їжі (гіперфагія).

Так чому ж виникає відчуття голоду?

Однозначної відповіді на це питання не існує. У нашому організмі є декілька паралельно функціонуючих систем, які стежать за тим, щоб поживних речовин було достатньо.

Періодично шлунок скорочується, перевіряючи наявність їжі. Ці скорочення називаються «голодними». Як тільки він наповниться їжею, в мозок буде посланий відповідний сигнал. Якщо шлунок розтягнутий через переїдання, то пару пиріжків з чаєм він навіть не помітить, а значить, мозок не отримає потрібного сигналу.

Прийом їжі запускає вироблення шлункового соку і посилення моторики. Це ще один сигнал про швидке надходження поживних речовин.

У крові і спинномозкової рідини знаходяться маса рецепторів, які оцінюють наявність достатньої кількості поживних речовин. Одним з найважливіших факторів є рівень глюкози в крові. Якщо чогось буде недостатньо, то виникне відчуття голоду, наприклад, у випадку з глюкозою «потягне на солоденьке». Слід зазначити, що відчуття голоду може бути специфічним, наприклад, захочеться з’їсти щось конкретне, типу мигдалю, риби або кислих яблук.

Гормони — ще одна вагома група чинників формування почуття голоду. Гормонів багато, тут і інсулін, і глюкагон, і тіроліберін, і соматотропін, і тироксин, і холецистокінін, і гастрин, і андрогени з естрогенами, а ще багато інших. Всі ці гормони прямо або побічно впливають на харчовий центр, а значить і на почуття голоду.

Як можна наїстися?

Правильно харчуватися — ціле мистецтво. Деякі фантасти передрікають людству тамувати голод парою особливих таблеток, що містять всі потрібні речовини. Таке неможливо без внесення змін в будову тіла і роботу внутрішніх механізмів. Тому варто звернути серйозну увагу на культуру прийому їжі і формування почуття насичення.

1. Повільне харчування. З’єднайте злегка зігнуті долоні один з одним. Саме такий розмір вашого шлунка. Тепер зверніть увагу на об’єм свого обіду чи вечері. В ідеалі потрібно їсти невеликими порціями кожні 3-4 години. При дробовому харчуванні не відбувається перерозтягнення шлунка, йому не доводиться перенапружуватися, почуття голоду не буде хвилювати, та й переживати про переїданні буде не потрібно.

2. Їжте очима. Прийом їжі повинен приносити задоволення. Якщо ви сідаєте за стіл і насолоджуєтеся їжею, не відволікаючись на телевізор, читання газет або розмови, то їжа засвоюватиметься значно краще. Я вже не кажу про перекус на бігу, коли організм навіть не розуміє, що в нього закинули. Пам’ятаєте приказку «коли я їм — я глухий і німий»? Насолоджуйтеся видом їжі, її запахом, її смаком. Не поспішайте і не відволікайтеся. Завдяки цьому можна з’їсти менше, а користі отримати більше.

3. Споживайте збалансовано. Існує два основних моменти. Для одних продуктів для перетравлення потрібне кисле середовище, а для інших лужне. Кислота потрібна для переварювання м’яса, риби, сиру, солодощів. Луг потрібен овочам і фруктам. Ці дані лежать в основі роздільного харчування, яке пропонує окремо їсти білки і окремо — вуглеводи. У цьому є раціональне зерно, але це практично складно здійснити. Більш простим і зрозумілим бачиться, наприклад, білкова дієта у поєднанні з вживанням продуктів з низьким глікемічним індексом.

Аппетіт — такий, який він є.

Наш апетит може стимулюватися психологічними факторами, наприклад, видом їжі, її запахом, думками про неї, навіть простою звичкою. Можуть бути фізичні фактори, наприклад, зниження рівня глюкози в крові. Випили пива? Воно простимулювало апетит, ви поїли, виріс пивний живіт, на стегнах і боків з’явилися жирові запаси.

Так що ж робити?

1. Пийте безпосередньо перед їжею і після їжі. Завдяки цьому шлунок буде наповниться і з’їсти можна буде менше.

2. Відмовтеся від гострої та солоної їжі — вона стимулює апетит. У пивних барах більшість закусок досить пікантні і рясно посолені для того, щоб народ більше замовляв пива.

3. Споживайте дрібно і збалансовано. Звертайте увагу на сумісність продуктів та їх глікемічний індекс. Уважно ставтеся до прийому їжі. Не поспішайте, не відволікайтеся, ретельно пережовувати їжу.

4. Від раптового почуття голоду рятуйтеся бананами, курагою, інжиром. Пам’ятайте, що апельсини чи мандарини тільки підсилять апетит, та й далеко не всі яблука підійдуть. З одного боку яблука доступні, а з іншого більшість з них не знижує апетит, а тільки стимулює його. Будьте з ними обережні, а ще краще зверніть увагу на груші.

Не потрібно робити з почуття голоду і апетиту своїх ворогів. Вони, навпаки, ваші союзники, які діють у ваших інтересах. Їх не тільки можна взяти під контроль, але і навчитися ними керувати. Почніть з того, що перестаньте з ними боротися, а заодно приборкайте свої бажання, адже дуже багато що йде у нас з голови.

Модный теперь email маркетинг — это просто программа для удобной работы с рассылкой почты с домашнего компьютера…

Дивиться ще по-темі:

Як зменшити почуття голоду

Люди, які активно займаються спортом з метою зниження ваги, частіше відчувають почуття голоду. Це відбувається через інтенсивне спалювання калорій. Але придушити почуття голоду цілком можливо. Намагайтеся частіше їсти продукти з високим вмістом клітковини, вона перетравлюється довше, і ви рідше будете відчувати почуття голоду. До того ж багато продуктів з великим...


Правильна вечеря. Здорова дієта

Вечір - найбільш небезпечний період для тих, хто хоче позбутися зайвої ваги. У цей час організм переходить в «режим очікування» і відкладає надлишки калорій. Тому кожного ранку ми встаємо, як це не сумно, трохи додавши у вазі. Доктор Дерво рекомендує організувати свій розпорядок дня так, щоб між вечерею і наступним...


Дрібне харчування

Що таке дрібне харчування? Основне правило дрібного харчування: Необхідно їсти через кожні 2,5-3 години. 5-6 разове харчування маленькими порціями, навіть при збереженні загальної кількості калорій, споживаного з їжею, вже дозволить схуднути. Але якщо треба грунтовно скинути зайву вагу, доведеться переглянути своє харчування в плані його калорійності та вибору правильних продуктів....


Як не погладшати під час свят

Новий рік це час, коли ніхто не стежить за фігурою. Велика кількість салатів і м'ясних страв, солодощів та інших калорійних продуктів призводить до того, що після свят багато виявляють зайві кілограми, від яких не завжди просто позбутися. Тому багато хто хоче уникнути наслідків новорічних частувань, але як це зробити знає...


Худнемо? Харчове навантаження

Відомо, що мало на Землі дівчат, які не піклуються про свою зовнішність, про свою фігуру. Навіть стрункі дами намагаються скинути зайві два кілограми, моря себе дієтами і стомлюючись в тренажерному залі. Але ж це не є добре! Практично всі дієти не є корисними для організму. Результатами частих дієт стають проблеми зі...


Ваша думка

Ви дивилися: "Голод і апетит: що це таке і як з ними впоратися"