Меню
Категории
Йод і наслідки йододефіциту
03.09.2011 Цікаво

йодЙод є дуже важливою складовою для нормальної діяльності щитовидної залози. Гормони, що виробляються цим органом, впливають на дихальну, серцево-судинну, нервову і статеву системи людини. По-іншому можна сказати, що якщо погано працює щитовидка, спостерігається порушення розумового, психічного та фізичного здоров’я людини. В основному це спостерігається, якщо цей орган недоотримував йод ще в дитинстві.

До нормальному функціонуванню дорослого організму людини і розвитку дитячого організму призведе тільки повсякденне споживання йоду. Добова потреба йоду у немовлят від 50 до 80 мкг, підліткам та дорослим потрібно споживати 140-200мкг, а вагітним жінкам — 230-260мкг.

Самим безпечним, доступним і ефективним засобом поповнення організму йодом є вживання йодованої солі, тому вона повинна щодня бути в раціоні харчування. Йодована сіль, в основному, виходить шляхом додавання в звичайну харчову сіль йодату натрію. Більше 90% жителів 30 найрозвиненіших країн світу регулярно додають її в їжу. А в деяких країнах не йодовану сіль не продають взагалі.

Купуючи йодовану сіль потрібно обов’язково звертати увагу на дату виготовлення, так як термін придатності її становить 9 місяців, а коли її відкрили, лікувальні властивості зберігаються тільки протягом 3-4 місяців. При неправильному зберіганні йод випаровується з солі. Він не любить воду, світло і повітря. Тому зберігати сіль потрібно в непрозорої, щільно закритій дерев’яній або пластмасовій ємності. При нагріванні, і особливо при кип’ятінні, цілющий елемент йодованої солі руйнується. А це означає, що доцільно солити блюдо тільки перед подачею на стіл.

Йодовану сіль не можна використовувати для консервації, при засолюванні або квашенні. Такі продукти можуть придбати гіркоту або забродити.

Современные направления. Все скидки по купонам в Иркутске, технологии экономии в действии!

Добавить комментарий
*