Що приготувати хворому при холециститі?

Правильна дієта, рекомендована лікарями, багатьох ставить у глухий кут. Протерті супчики, парові котлетки, варена рибка, суфле і пудинги, нічого гострого, смаженого, солоного. Здавалося б, повна туга… Але це не так — у всякому разі, для людини з фантазією! Ось що можна приготувати хворому при холециститі.

Суп-пюре з цвітної капусти.

Цвітну капусту і очищену картоплю, нарізану скибочками, залити водою, посолити і варити 30 хвилин. Суп протерти крізь сито і розвести гарячим молоком. При подачі на стіл суп заправити сметаною.

Суп-крем з кабачків з рисом.

Рис перебрати, промити, всипати в киплячу підсолену воду і добре розварити. Кабачки очистити, видалити серцевину, нашаткувати і зварити в невеликій кількості води до готовності. Протерти кабачки разом з рисом, з’єднати з молочним соусом і розвести гарячим овочевим відваром до необхідної консистенції. Варити суп протягом 5 хвилин, видалити піну, перед подачею заправити вершками й маслом.

Соус молочний: молоко — 1 л, борошно пшеничне — 50 г, цукор, сіль за смаком. Муку підсушують без зміни кольору, охолоджують, розводять частиною теплого кип’яченого молока, перемішують, з’єднують з молоком, сіллю, цукром і проварюють 7-10 хвилин. Проціджують і знову доводять до кипіння.

М’ясний пудинг.

Нежирне м’ясо, очищене від жиру і сухожиль, зварити, пропустити два-три рази через м’ясорубку і з’єднати з кашею з манної крупи; потім додати сирий жовток, збитий білок, обережно перемішати, викласти у змащену маслом форму або на сковороду, верх розрівняти і на пару довести пудинг до готовності. Готовий пудинг викласти на тарілку і подати з шматочком масла або з рисовим або молочним соусом.

Картопляні крокети з м’ясом в омлеті.

М’ясо відварити і пропустити через м’ясорубку. Картоплю відварити, протерти крізь сито, додати 1/2 яйця і трохи молока; все це добре перемішати і зробити 4 коржі, на них покласти м’ясо, краї з’єднати і скачати у вигляді кульок. Формочку (на одну порцію) або сковороду змастити маслом, покласти крокети, залити їх яйцями, змішаними з молоком, і на пару довести до готовності. Подавати крокети з нежирної сметаною.

Морквяно-яблучне суфле.

Морква нарізати шматочками і відварити в невеликій кількості молока до готовності. Яблука очистити і разом з морквою пропустити через м’ясорубку, потім з’єднати з манною крупою, цукром і сирим жовтком, додати 10 г рослинного масла і збитий білок;  все це злегка вимішати, викласти у форму, змащену маслом, і на пару довести до готовності.

Каша гречана протерта.

100 г гречаної крупи, 300 мл молока, 200 мл води, вершкове масло, сіль. Гречану крупу підсушити в духовці, подрібнити у кавомолці. У кипляче молоко, розведене водою, невеликими порціями всипати крупу, посолити і варити 20-30 хвилин на маленькому вогні, безперервно помішуючи. Кашу викласти на блюдо і полити розтопленим маслом.

Паровий рулет.

Котлетну масу рівним шаром завтовшки в 1,5 см розкласти на двошарову марлю, змочену водою. Посередині рівним шаром укласти або відварений рис із зеленню, або дрібно нарубані яйце, зварене круто, або іншу начинку. Потім, піднімаючи з одного боку марлю, покрити начинку таким чином, щоб краї шару котлетної маси з’єдналися один з одним. Після цього скачати рулет швом донизу з марлі на решітку парової каструлі і варити його на пару. Можна готувати рулет прямо в марлі, і зняти її, коли страва приготується. Перед подачею на стіл рулет порізати на шматки.

Сирна запіканка.

Змішати 0,5 кг сиру домашнього, 1 яйце, 100 г сметани, 150 г цукру, 3 стол. ложки манки, 100 г родзинок, 1 чайн. ложку ванільного цукру. Вилити суміш у форму, змащену маслом і поставити в нагріту духовку. Випікати 25-30 хвилин, подавати можна і в гарячому вигляді, і в холодному. Як варіант: замість родзинок можна використовувати яблука, гарбузи, курагу, різні ягоди.

Всё о патологиях при беременности: торч инфекции на форуме леди-мама.

Дивиться ще по-темі:

Красиві руки! Як зробити спа-догляд у себе вдома?

По руках людини можна дуже багато чого про неї зрозуміти. Доглянуті руки, як і акуратний одяг, - наша візитна картка. Вони завжди на виду, їх ми використовуємо при рукостисканні, ними подаємо предмети... На жаль, дуже мало приділяють своїм рукам достатньо уваги. Не у всіх є час, можливість і бажання ходити в...


Низькокалорійна дієта Барранда

Дієта пропонує відчутну втрату ваги протягом 2-3-х тижнів. Споживання рідини, яка не містить калорії (наприклад, мінеральна вода без газу), не обмежена. Дієта відноситься до низькокалорійної, проте її складність ви відчуєте на собі лише в кінці тижня. Сніданок на дієті Барранд завжди однаковий: це кава або чай без цукру (можна з...


Очищаюча дієта Володимира Лавренова

Очищаюча дієта відомого фітотерапевта, професора Володимира Лавренова - це фруктово-овочева дієта розрахована на тиждень, її ефект заснований на виведенні шлаків з організму, великою кількістю клітковини. Як і всі очищувальні дієти, крім зниження ваги, вона поліпшує і стан шкіри. В оригіналі, дієта професора Лавренова припускає тільки протерті на тертці страви. Не забуваємо, що...


ГЕПАТИТИ

Аїр болотний. При гепатитах застосовують настій кореневищ, який готують так; чайну ложку подрібненої сировини залити склянкою окропу, настояти 20 хвилин, процідити. Пити 4 рази на день по 1/2 склянки за 30 хвилин до їди....


«Втрата» голосу.

"Втрата" голосу. Наводжу рецепт, "подарований" мені солісткою хору "Оранта" і зіркою болгарської естради Анжелікою Андрієвської. Закип'ятіть склянку молока, додайте туди чайну ложку меду, один жовток і 50 мл. коньяку. Все змішайте і випийте в теплому вигляді на ніч. Додам від себе, що після цього, ви, на радість сусідам, зможете голосно співати до...


Ваша думка

Ви дивилися: "Що приготувати хворому при холециститі?"