Лоуренс Мей про біодобавки та вітаміни.

доктор МейІнтерв’ю д-ра Лоуренса Мея журналу «Бізнес-леді».

Всі знають, наскільки важливо для здоров’я правильне харчування. Але з’явилася така кількість самих різних дієт, вітамінних комплексів, харчових добавок, що розібратися з цим досить важко. Тому ми були раді скористатися можливістю зустрітися з відомим американським дієтологом, який відповів на наші запитання.

Чи потрібні здоровій людині вітаміни?

Адже відомі випадки, коли люди, перебуваючи протягом кількох років в умовах неймовірних обмежень у харчуванні (наприклад, у в’язниці), зберігали здоров’я, і, навпаки, прийом мінеральних добавок провокував виникнення захворювань.

Напевно, люди можуть обходитися і без додаткових вітамінів. Але останні медичні дослідження показують, що додатковий прийом вітамінних і мінеральних комплексів дійсно запобігає багатьом серйозним хворобам.

Наприклад, з 1985 року ми проводили в Америці дослідження за участю 40,000 медичних сестер. Дослідження проходило протягом 17 років і показало, що серед приймаючих вітаміни випадки захворювання раком спостерігалися в 4 рази рідше. Приблизно в стільки ж разів скоротилися ускладнення при вагітності.

Сучасна людина хоче бути здоровим, бадьорим і зберігати цей стан до глибокої старості. Вітамінні й мінеральні комплекси та біологічно активні добавки допомагають людині істотно підвищити якість життя. Медичні дослідження переконливо показали також, що сорокарічні жінки, що приймають кальцій додатково до основного раціону, істотно знижують ризик захворювання остеопорозом.

Але мають рацію і ті, хто боїться порушити природний баланс. Кальцій, наприклад, не можна приймати окремо від магнію і вітаміну D. Крім того, приймати кальцій треба під час їжі, кілька разів на день, поступово вводячи його в організм. Тільки в цьому випадку він буде добре засвоюватися і принесе користь.

Чи залежить набір необхідних мінералів і вітамінів від національності?

Я схильний вважати, що в людях більше схожих рис, ніж розбіжностей. Але в тому, що стосується особливостей дієт, певні зміни повинні вноситися в залежності від країни, її клімату і культурних традицій.

Візьмемо, наприклад, мікроелемент селен, який, за результатами медичних досліджень, при додатковому прийомі знижує ризик серцевих захворювань і захворювань на рак. Оскільки найчастіше в грунті міститься недостатньо цього мікроелемента, ми відчуваємо його дефіцит. Однак є такі регіони, де населення вживає багато рибних продуктів, і як наслідок, вміст селену в організмі цілком достатній — там його додатковий прийом зовсім не обов’язковий. У той же час для тих країн, де рівень споживання риби не дуже високий (до таких країн належить і більша частина території СНГ), селен необхідно додавати в їжу.

Чи залежить вибір вітамінів і мінералів від віку?

Давайте спочатку поговоримо про те, як правильно харчуватися. Існує ряд продуктів, які я називаю «білими отрутами». У них мало або зовсім немає живильної цінності, але при цьому вони дуже калорійні і сприяють набору ваги. Ми радимо жінкам утримуватися від вживання цукру, білого хліба, макаронів, рису, картоплі та солі.

Рекомендовані продукти — фрукти і овочі з шкіркою. Ці продукти швидко вас насичують. У той же час вони низькокалорійні, багаті клітковиною і містять безліч антиоксидантів. Тобто, ці продукти містять в собі всі ті компоненти, які необхідно додатково включати в раціон, так як в звичайному харчуванні нам їх бракує.

Якщо ви їсте, наприклад, білий хліб, ви отримуєте мало поживних речовин і клітковини, зате отримуєте багато калорій, які стимулюють утворення інсуліну, що сприяє збільшенню ваги.

Молоко дуже багато кальцієм, але має кілька негативних моментів: по-перше, воно може бути жирним (і це великий мінус). По-друге, в молоці міститься лактоза (молочний цукор), який досить важко засвоюється більшістю людей, в результаті — проблеми з травленням. Таким чином, ми бачимо, що в молоці є не тільки користь, а й шкода для нашого організму. Гарною альтернативою молоку може стати низькокалорійний йогурт. У ньому немає лактози і зайвих калорій, зате є корисні бактерії і кальцій.

Тепер повернемося до питання про вікові групи і про те, які добавки корисно приймати в різному віці. Можу сказати з усією відповідальністю, що питання віку не є ключовим при виборі харчових добавок. Існує дуже мало добавок, які могли б бути небезпечні в будь-якому віці, якщо ви не приймаєте занадто великі дози.

Візьмемо для прикладу все той же кальцій: його дозування дійсно може змінюватися в залежності від віку та стилю життя. Молодим жінкам буде достатньо однієї таблетки. Хоча, якщо вони не вживають кисломолочні продукти, то дозу краще збільшити. У 45-50 років, під час менопаузи, необхідно збільшити обсяг прийнятого додатково кальцію до 1,200 міліграм, щоб забезпечити захист для кісток. Адже саме в цьому віці з’являється особливий ризик розвитку остеопорозу.

Літнім людям необхідна більша кількість вітамінів, засвоєння яких з віком погіршується. Наприклад, навіть в Америці, де кожен другий приймає вітаміни і мінерали додатково, серед літнього населення характерна нестача вітаміну В12 — адже організм не може засвоювати його з їжі. Цього ж вітаміну бракує вегетаріанцям, так як отримати його можна тільки з м’яса або молочних продуктів.

Ще один приклад: брак заліза в організмі жінок під час менструальних циклів. Їм необхідно приймати добавки з високим вмістом заліза, тоді як надлишок заліза в організмі чоловіків може призвести до серцевих захворювань. Коли жінка, бажаючи схуднути, вибирає жорстку дієту, їй також необхідно приймати вітаміни і мінерали додатково.

Як ставитися до нових модних дієт?

До деяких нових систем харчування я ставлюся непогано. Адже більшість з них є просто новим підходом до старої низкоуглеводной дієті.

Візьмемо, приміром, дієту відповідно до групи крові. Якщо ви подивитеся на книги, присвячені цій системі харчування, то в кінці кінців зрозумієте, що все зводиться до виключення «білих отрут» з раціону харчування. А група крові не грає тут великої ролі.

Або так звана кольорова дієта, коли протягом дня людина вживає продукти одного кольору. Це ще один виверт, щоб привернути увагу. Наукового обгрунтування цього підходу немає. Але якщо ви будете слідувати цій дієті, то до кінця тижня ви отримаєте повний раціон вітамінів і мінералів з «різнокольорових» продуктів: адже в кожному «кольорі» міститься корисний поживний компонент. Однак і це не самий розумний спосіб харчування, адже ви можете просто зробити салат з безлічі овочів і фруктів і отримати той же набір корисних поживних речовин.

На мій погляд, найкращий спосіб позбутися від зайвої ваги — низкоуглеводная дієта, але останнім часом вона користується поганою репутацією через рекламу високалорійних дієт. Найяскравішою з них стала, мабуть, дієта Аткінса Роберта, який пропонує їсти шинку, яєчню з беконом та інші висококалорійні продукти і при цьому втрачати у вазі. Звичайно ж, це звучить заманливо. Але це неправильно і нерезультативно. Роздільне харчування також не підкріплено ніякими науковими дослідженнями.

Головна концепція для будь якої ефективної дієти полягає в тому, що вона повинна бути низькокалорійної, з малим вмістом жирів, холестерину, солі, цукру і синтетичних інгредієнтів.

Як слід харчуватися працюючим жінкам?

І знову мені хотілося б сказати, що у людей більше схожих рис, ніж відмінностей. Але якщо жінка веде активний образ, вона більше схильна до стресу (на роботі, в транспорті), який виражається в посилених процесах окислення. Тому у активних жінок набагато вище потреба в антиоксидантах, тим більше якщо дами ще й палять.

Але справа не тільки у вітамінах.

Необхідно дотримуватися правил харчування, про які майже всі знають, але про які постійно забувають.

  • Не купуйте напівфабрикати і продукти в коробках та банках.
  • Їжте цільну свіжу їжу.
  • Починайте їду з салату або овочів: вони низькокалорійні і в той же час мають високу поживну цінність.
  • Пийте більше води, особливо коли ви голодні.
  • Спробуйте уникати солодкого, так як цукор стимулює вироблення інсуліну, через що почуття голоду і втоми стає ще сильнішим.
  • Їжте кілька разів на день, невеликими порціями.
  • Не пийте калорії — Кока-колу і навіть соки. Набагато корисніше з’їсти свіжий фрукт. Адже коли ви п’єте свіжовичавлений сік впельсіновий, ви отримуєте калорії трьох апельсинів і зовсім не отримуєте клітковини і які є у ній поживних речовин. Незважаючи на те, що люди вважають соки корисними, насправді корисні фрукти з шкіркою. Вся поживна цінність саме в шкірці, а найкорисніші фрукти — це лісові ягоди, такі як чорниця, суниця і т.д…

А як діє пиво? Більшість про це не знає. Але добре розбираються в сортах!

Дивиться ще по-темі:

Здорове харчування: рецепти і меню

Здорове харчування - запорука гарного самопочуття і імунітету. Саме з їжею потрапляють всі корисні речовини в організм, і багато хто з них не вдається замінити ніякими іншими засобами і препаратами. Але далеко не завжди їжа буває корисною. Жирна і солона їжа, копченості та фаст-фуд, все це хоч і допомагає насититися,...


Дієта для гіпертоніків

При гіпертонічній хворобі основні обмеження в раціоні пов'язані з вживанням солі. Кількість її слід скоротити до 3,5 - 4 г на добу (на всі вжиті страви). Якщо вам відразу важко відмовитися від солоної їжі, спробуйте використовувати прянощі і смакові добавки, наприклад часник, хрін, лимонний сік і т.д.. Так як гіпертонія...


Дієта по групі крові

Після того як по телебаченню пройшла програма, присвячена групам крові і дієті по групі крові, популярність дієти зросла в десятки разів і готова посперечатися з найвідомішими з них. Величезну популярність дієті принесла її простота, більше не потрібно вважати бали, як в Кремлівської дієти, не потрібно вираховувати калорії, як у багатьох інших...


Є бажання лікуватися рослинами? Доведеться змінити харчування!

Збираєтеся приймати трави? - Вам показана... харчова терапія. Пам'ятайте, що будь-яке лікування травами має починатися з перегляду харчування. Усі продукти - це хороший будівельний матеріал для нашого організму. Щоб позбутися від будь-якої хвороби, потрібно спочатку оздоровити організм, а потім підтримувати його в здоровому стані. Слідкуйте, щоб у раціоні були присутні персики,...


Як розпізнати авітаміноз

Весняний авітаміноз - явище дуже поширене, оскільки в зимовий період в наш організм потрапляє менше вітамінів і мікроелементів. Фрукти і овочі попадаються далеко не завжди, а вітаміни в таблетках не завжди повністю засвоюються організмом. Час на фіточаї і раціональне харчування є далеко не у всіх, тому авітаміноз переслідує більшість людей....


Ваша думка

Ви дивилися: "Лоуренс Мей про біодобавки та вітаміни."