Що таке знаменита «критська дієта» і чому вона не грецька?

критська дієтаА тому, що критське харчування не є тільки набір правильних і суто місцевих продуктів, але і modus vivendi критян, а також тому, що і сам критянин себе не дуже ідентифікує з греками…

Ви часто почуєте в порту Ханьї або Іракліона, як вони у віконці поромної каси на Афіни просять квиток до Греції. Або якщо запитаєте їх самі: він не скаже «я — грек». Він обов’язково скаже (проте по-грецьки): «я — критянин!».

І не в тому справа, що приєдналися вони до грецької держави всього-то в 1913 році. Все-таки майже сто років минуло (а ми знаємо, як можна знеособити народ навіть всього за якихось сімдесят). Та й начебто їдять вони майже те ж саме, що і материкові греки, але от не існує грецької дієти, а критська є. І визнана здоровою в світі. Не полінуйтеся і перевірте: прогугліте відсоток звернень критян за медичною допомогою — всього 6,5% населення! Слабо звучить? Тоді потягнемо за інший кінець мотузки: 94,5% населення ніколи НЕ звернулися за медичною допомогою! Ось так звучить?

У цей же критський акорд я вплітаю високу ноту статистики найнижчої смертності в світі від серцево-судинних і онкологічних напастей. А завершу кодою глибинної історії харчових преференцій жителів острова Крит:  і п’ять тисячоліть тому вони вживали ті ж продукти, що і сьогодні (хіба що м’ясо вони стали вживати лише кілька десятиліть тому, та й то лише кілька разів у році, на свята, ну а хто багатший, так по неділях).

Давайте забудемо про те, чим вас пригощають в численних тавернах острова. (У нас в США вважається, що кожен грек обов’язково — ресторатор, а інакше який же він грек, а тим більше критянин!). Це близько не лежало разом з крітською дієтою і способом харчування рядового критянина. І знову ж критянин не те що грек, а різниця.

Міський житель, звичайно, піде на ринок (в супермаркет він піде за туалетним папером). Та й на ринку він норовить придбати овоч свій у знайомої бабки з знайомого села, сир-йогурт — від знайомої вівці, а вже олія оливкова не чіпай — святе! Він точно знає, у кого бере і звідки. Бачите, у Греції, ну і на Родосі-Кіпрі-Криті, навіть хабарі дають оливковою олією. Ії так і називають — рідке золото. А купують масло 25-літровими бутлями, не пляшечками.

(Неприємне грецьке прислів’я доведу до вашого відома:  «Пропало оливкове дерево? Глянь, не проходив тут росіянин». Хоча саме на Криті в порівнянні з Кіпром до росіян ставляться дуже навіть непогано).

А основний житель Криту живе, в основному, по селах, при своїх городах, при курях-вівцях-козах-кролях (корів-свиней не тримають на острові Ізвеков), і їсть він, в основному, рослини. А запиває їжу вином виноградним або шовковичним, узой медової подвійний вигонки (як вони кажуть: після однієї стопки не вийдеш на роботу в цей понеділок, а після другої — наступного) і заїдають все черствими сухарями — не їдять на острові м’якого хліба! Це в Греції нехай їдять, так.

А критянин як їв, так і їсть оливки, сири, фрукти, овочі, боби, травички зелені (і все це в оливковій олії просто плаває!), води не п’є (навіщо йому це при його апельсинах-лимонах), молока зовсім не п’є, м’яса майже не їсть, сготовлену їжу куштує всього один раз в день — (навіщо свіже переводити-псувати?), картоплі-макаронів не знає, а рис іноді любить — сарацини присадили на рис, нічого не перчить і майже не солить — замість цього пряні трави ростуть, он, скільки хочеш, ніяких чаїв-кави — простоквашкі кислої козячої, та медом дивним місцевим все відполірувати!

А тепер подивіться на Крит, будь ласка, зверху вниз. Приміриться лінієчкою: ось він лежить прямо на роздоріжжі Африки (300 км), Італії (150 км) і Туреччини (150 км), найпівденніший грецький зі ста тисяч островів Средіземкі. І хто тільки не завоёвував цей острів, але завойовники приходили і йшли, а критянин як їв свою підніжну їжу, так і їсть до цих пір, навіть з найбільшою військово-морською базою флоту НАТО під боком, дай бог йому здоров’я.

І ще зверніть увагу на таку дивну річ: всі остров’яни якось автосегрегіровани в диетарному плані. Не знаю, добре це чи погано. Англійцям не пощастило — закапсулувалися і отримали свою сумну, вибачте, кухню (хтось чув добре про англійської національної кухні? Ась?). Японці закапсулувалися і отримали чудову здорову японську кухню, забезпечивши нації найвище довголіття на планеті. Ті ж сицилійці, так само не вважають себе італійцями, зберегли свою пекучу сіцілійность при звичайній італійській їжі. А ось харчова закапсулірованность критян, так про неї з цієї ноти детальніше.

Масло масляним маслом не зіпсуєш! Ніхто в світі не споживає так багато оливкової олії, як критяни. Ніде в світі не роблять кращої оливкової олії, ніж на острові Крит. Врахуйте, масло тільки холодного пресування, ніяких возгонок! І тільки ручного домашнього віджиму! Вже що-що, а масло робити крітяни — специ. Не даремно на Криті в місті Ханья трудиться єдиний в світі науковий інститут оливкової олії.

Ви чекаєте, щоб я розписала диетарне меню? На сніданок-обід-вечерю? Не чекайте — на сніданок вам буде оливкова олія з сухарем житнього хліба. Вмочуйте і їжте. Нічого там! На ланч ви отримаєте ті ж сухарі в олії з овочами і сирами поверху, відро фруктів, келих легкого вина, миску родзинок, а на вечірній обід вам подадуть щось сготовленное, швидше за все, морепродукти з тими ж овочами-фруктами та обов’язковою чарочкою медвяної узи. Приємного!

Якщо прісно, ​​настоюйте масло на травах, часнику, орегано, розмарині, м’яті, базиліці, майорані, кмині, лаврушці, саге, дикої ромашці. Бо трави — це компонент номер два крітської дієти. Можете сміливо довіряти сухим травам з острова Крит — вони висушені натуральним шляхом, ніяких хімічних презервацій, упаковані, правда, машинним способом, зате надійно.

Третій компонент — місцеве вино, отримане крітянами в дар від Діоніса через його герл-френд Аріадну, яка була, як відомо дочкою царя Криту, Міноса. Ось так, з рук в руки! Не сидіть в нудному Іракліоні, — там вино туристичне. А їдьте в села Монофасті, Арканес, Дафнес і там запитаєте вина в будь-якому дворі, не важливо, молоде чи видержане. То-то! (До речі, відсоток дорожніх порушень на Криті під впливом алкоголю дорівнює … 0.005% на рік).

Чотири. Критські сири. Мама рідна… Зараз на засипку: хто в світі найбільше споживає сирів? Нє-а, не французи! Правильно: критяни. Ось усім народам сир шкідливий своїми насиченими жирами, а критянину холестерин не страшний — у нього найправильніший в світі дієтичний баланс, саме такий, який і потрібен нашому організму. Та й жир жирам ворожнеча: немає на Криті стійлового тваринництва — тільки натуральні пасовища на соковитих схилах, тільки ручне доїння прямо на травичці. Тільки кізоньки і овечки. А тепер не кажіть мені, що є Грюєр і фети краще, ніж на Криті…

П’ять — фрукти! А запитайте мене, чи середземноморська дієта взагалі відрізняється від крітської. ОК, скажу: на Криті в 4 рази більше їдять фруктів, ніж в середземноморських країнах, і в 6 разів більше, ніж в північно-європейських! Наскільки нижче споживання фруктів населенням Росії, ще надовго залишиться наукової загадкою.

Шість — цукром не користуються на Криті. Для цього є родзинки і мед. Критськи родзинки проходять тільки натуральну сушку, їх можна і діабетикам. Так само як і критський мед.

Сім. Сухий хліб. Чорний, грубого помелу, цільнозерновий. А м’який білий їдять тричі на рік: на Різдво, на Великдень і 15 серпня. Зате випічку на меду з ізюмом їдять постійно, у всякий день.

А тепер найголовніше — крітяни спеціально не харчуються. Вони просто їдять що їм боги послали. З толком їдять, не поспішаючи, вдумливо, з молитвою-благословенням свого хліба насущного, з вдячністю до землі і людям, що виростили його. Може, в цьому і вся відгадка крітської дієти?

Лаура лі, «школа жизни».

МРТ Киев — здесь профессиональные врачи сделают МРТ.

Дивиться ще по-темі:

Вічна боротьба із зайвою вагою. Як годувати дітей?

Діти - наступне покоління, і те, чим вони харчуються зараз, може зберегти або підірвати їх здоров'я і вплинути на благополуччя в майбутньому. Будучи батьками, ми прагнемо надати все найкраще нашим дітям, тому свідомо намагаємося змусити їх харчуватися ідеальним чином і потім виявляємо, що виростили упертюхів. Як і чим ми годуємо наших...


Як визначити, скільки їжі мені потрібно

Як визначити, скільки їжі мені потрібно Свідомість ніяк не хоче змиритися з думкою, що в день людині досить усього 100 грам білка, 100 грам жиру і 300-400 г вуглеводів. Іншими словами: Ви будете почувати себе набагато краще, якщо за день, будете з'їдати в два рази менше, ніж зараз. Жінкам, які просять мене...


Фітотерапія. Трави.

Фітотерапія Тварини хворіють точно так само як і ми. Тільки діагнози в них інші. Я не чув щоб ведмідь, зимуючи у засніженій барлозі, підхопив застуду, або щоб коням поставили діагноз "шизофренія". Віслюки, правда, заїкаються, але від цього, здається, не страждають. Що роблять дикі і домашні тварини, коли на них нападає якась...


Таблетовані і натуральні вітаміни: нерівний бій

Вітаміни - це речовини, які необхідні нашому організму. Вони містяться в їжі і повинні потрапляти в організм людини щодня. Але в сучасному світі рідко коли вистачає часу зайнятися своїм здоров'ям, щоденно складати свій раціон і харчуватися правильно. А брак в свою чергу призводить до погіршення імунітету і підриває стійкість організму...


БАДи — що це таке і з чим їх їдять?

Сьогодні багато хто з нас приймають біологічно активні добавки. Але в суспільстві дотепер існує неоднозначне думку про дані препаратах. Комусь вони допомагають, хтось відчуває розчарування, не отримавши очікуваного результату. Деякі навіть приховують, що приймають БАДи, побоюючись насмішок і докорів з боку оточуючих. Вся проблема в неправильній інформованості людей про дані препаратах....


Ваша думка

Ви дивилися: "Що таке знаменита «критська дієта» і чому вона не грецька?"