АВІТАМІНОЗ 2

Полуниця польова — невисока рослина з трійчастим листям. Білі квіти близько 2,5 см в діаметрі. Зрілий плід майже кулястий, рожево-червоний, або зверху, або з одного боку, а спочатку — зеленувато-білий. Ароматний, солодкий. Плоди містять багато цукру (в основному глюкозу), аскорбінову кислоту, органічні кислоти, дубильні речовини, залізо, марганець. У листі багато аскорбінової кислоти.

У народній медицині свіжі ягоди приймають при головному болі, цинзі, лихоманці, як потогінний і дієтичний засіб, листя — як вітамінний засіб у вигляді чаю — столову ложку подрібненого листя заварити склянкою окропу в фарфоровому або скляному посуді, настояти 10-15 хвилин, процідити. Пити як чай.

Лук переможний (черемша) — сноголетнее цибулинна рослина з часниковим запахом. З лікувальною метою використовують всю надземну частину рослини, яку заготовляють до початку цвітіння.

Рослина містить ефірну олію, аскорбінову кислоту, фітонциди, білок та інші речовини.  Черемша має тонізуючу, протицингову, протиглистову дію і підсилює перистальтику кишечника.

Морква посівна — дворічна трав’яниста рослини. З лікувальною метою використовують коренеплоди першого року життя.

Коренеплоди містять каротиноїди, вітаміни групи В, аскорбінову кислоту, цукор, ефірне і жирне масла, мікроелементи — кобальт, йод, мідь, кальцій, фосфор, залізо та інші речовини.  Свіжі коренеплоди їдять при гіпо-авітамінозах, недокрів’ї, загальному занепаді сил.  Свіже листя кульбаби вживають для приготування вітамінних салатів. Для видалення гіркого смаку листя кульбаби 30 хвилин витримують у солоній воді.

Смородина чорна — широко відомий ягідний чагарник.

Для лікувальних цілей заготовляють плоди і листя рослини.

Плоди чорної смородини порівняно з плодами інших ягідних чагарників є найбільш багатий вітамінами продукт. Вони містять 0,4% вітаміну С, 0,003% каротину, вітаміни Bi, Вг, Е, Р, а також 16% цукру, 4,5 органічних кислот, пектинові і дубильні речовини, мікроелементи — марганець, мідь, алюміній, залізо, фітонциди . Листя смородини за вмістом вітаміну С не поступаються плодам.

Плоди збирають у період повного дозрівання в липні — серпні, обриваючи їх вранці після обсипання роси і під вечір. Сушать у печах або сушарках. Листя заготовляють влітку після дозрівання плодів, збираючи тільки ті, які не пошкоджені і не попсовані. Сушать на горищах або під навісом з гарною вентиляцією, розкладаючи тонким шаром.

У медичній практиці плоди чорної смородини застосовують як вітамінний засіб.  Сушені плоди чорної смородини входять до складу вітамінних зборів:

  • Плоди чорної смородини, плоди шипшини (порівну). 2 чайні ложки збору заварити 2 склянками окропу, настояти годину, процідити через марлю, додати цукор за смаком. Пити по 1 / 2 склянки настою 3-4 рази на день.
  • Плоди чорної смородини — 1 частина, аркуш кропиви — 2 частини, плоди шипшини — 3 частини. Столову ложку суміші заварити 2 склянками окропу. Спосіб приготування і застосування, як у попередньому рецепті.
  • Великою популярністю користується чорна смородина з цукром. У ній тривалий час добре зберігаються вітаміни (на 1 кг ягід 1,5 кг цукру).

Шипшина — кущ з великими запашними квітами, які нагадують троянду. Свою назву він отримав недарма: гострі і міцні шипи рослини здатні заподіяти серйозні неприємності необережної тварині чи людині.

Плоди шипшини містять до 17 * 70 вітаміну С, 12 мг ° / о каротину, вітаміни Вг, Е, К, Р.флавоноїди, 18 ° / о цукру, 3,7 ^> пектинів, 4,5 ° 7О дубильних речовин, органічні кислоти, мікроелементи — залізо, марганець, фосфор, калій, магній, молібден, кобальт, хром, мідь, значна кількість солей калію.

Шипшина — це природне джерело вітамінів. Взимку, коли людина відчуває нестачу вітамінів: стає млявою, швидко стомлюється, знижується ії опірність до простудних захворювань, особливо грипу, на допомогу приходять незамінні полівітаміни плодів шипшини.

Ефективність дії шипшини насамперед пояснюється наявністю в ній аскорбінової кислоти. Цей вітамін регулює ферментативні процеси в організмі, підвищує стійкість організму до інфекцій, підвищує працездатність і стимулює обмін речовин. Добова потреба дорослої людини у вітаміні С дорівнює 50 мг, а при великому фізичному навантаженні вона зростає до 75-100 мг. Потреба дітей в аскорбіновій кислоті також значна: до 7 років — 30-35 мг, понад 7 років — 50 мг.

Ознаками недостатності вітаміну С є загальне нездужання, знижена стійкість до інфекційних захворювань, кровоточивість ясен, які припухають і набувають сизу забарвлення. При більш високому ступені авітамінозу з’являються синці на шкірі, зазвичай в області підколінної ямки і нкроножних м’язів. При ясно виражених станах авітамінозу необхідно приймати вітамін С в набагато більших, ніж добова доза, кількостях. Найбільш хорошим і завжди доступним засобом є сушена шипшина з високим вмістом вітаміну С.

Плоди шипшини заготовляють у кінці серпня — вересні до заморозків (заморожені плоди при відтаванні втрачають вітамін С). Зібрані плоди негайно висушують у печах або сушарках, розстилаючи тонким шаром.  Сироп з шипшини — офіційні препарат, що випускається медичної промисловістю, з вмістом вітаміну С 5 мг в 1 мл.

Таблетки з плодів шипшини — офіційний препарат, стандартизований за вмістом вітаміну С — 20 мг у кожній таблетці.

Плоди шипшини входять до складу різних зборів:

  • Плоди шипшини, плоди чорної смородини (порівну).Столову ложку подрібненої суміші заварити 2 склянками окропу, настояти 1 годину, процідити, додати цукор. Пити по 1 / 2 склянки вітамінного чаю 3-4 рази на день.
  • Плоди шипшини, плоди горобини (порівну). 2 чайні ложки суміші заварити 2 склянками окропу.Спосіб приготування і застосування, як у попередньому рецепті.

Дивиться ще по-темі:

Вітаміни групи С, аскорбінова кислота

Препарати вітаміну С Вітамін С (аскорбінова кислота) міститься в рослинних продуктах: капусті, цибулі, моркві, томаті, лимонах, апельсинах, буряках, шипшині, чорній смородині. Вітамін С нестійкий і при кип'ятінні продукту руйнується. Аскорбінову кислоту та інші препарати вітаміну С застосовують для попередження і лікування цинги (скорбута), при кровотечах (носових, легеневих, маткових), інфекційних захворюваннях, ранах,...


Гіпертонічна хвороба. Лікування. Стор. 2

Буряк червоний - овочева рослина. З лікувальною метою використовують коренеплоди буряка, що містять білки, жири, цукри, вітаміни Bi, ВГ, В *, Р, С, фолієву і органічні кислоти, залізо та інші речовини. Сік буряка з медом (порівну) рекомендують при гіпертонії (по столовій ложці 4-5 разів на день). Смородина чорна. Варення і відвар сушених...


АНГІНА 2

Чорниця звичайна - напівчагарник висотою до 40 см. Листя світло-зелені. Квітки зеленувато-білого кольору з рожевим відтінком. Плід - соковита куляста ягода чорного кольору з сизим нальотом. Цвіте в травні, плодоносить у липні - червні. З лікувальною метою, заготовляють плоди і листя рослини. Плоди збирають у період повного дозрівання. Сушать в плодоовочевих...


ГРИП. Лікування. Малина, плоди малини — застосування

Брусниця звичайна. У народній медицині при грипі застосовують ягоди брусниці у вигляді морсів. При простудних захворюваннях п'ють також настій  гілочок: столову ложку трави залити склянкою окропу, настояти 30 хвилин, процідити. Приймати по 2 столові ложки 4-5 разів на день. Застосовують брусницю і в зборі: Всю рослину брусниці, всю рослину суниці (порівну), столову...


Гіпертонічна хвороба

Глід криваво-червоний. Застосовують у вигляді зборів квітоки і плодів: Квітки глоду, трава пустирника, трава сухоцвіту, лист омели (всіх порівну), 4 столові ложки подрібненої суміші заварити 1 л окропу, настояти 8 годин, процідити. Настій приймати по 1/2 склянки 3 рази на день через годину після їжі при гіпертонії. Плоди і квітки глоду,...


Ваша думка

Ви дивилися: "АВІТАМІНОЗ 2"