ДИЗЕНТЕРІЯ. Лікування рослинами

Алое деревоподібне. Сік алое застосовують всередину по 1-2 чайні ложки 2-3 рази на день за 30 хвилин до їди.

Лохина цінується в народній медицині як засіб протіводізентерійний у вигляді відвару сухих ягід.

Горець пташиний застосовують у вигляді відварів і в зборах:

Столову ложку подрібненої трави споришу залити 0,5 л гарячої води, кип’ятити 10 хвилин, остудити, процідити. Пити по 1/2 склянки 3-4 рази на день при запаленні шлунково-кишкового тракту і дизентерії.
Трава споришу — 1 частина, трава перстачу гусячого — 1 частина, лист подорожника — 2 частини. 2 столові ложки суміші заварити 2 склянками окропу, настояти 30-40 хвилин, процідити. Пити по 1/2 склянки 4 рази на день за 30 хвилин до їжі при проносі.

Дуб звичайний — дерево висотою до 40 м. З лікувальною метою використовують кору дуба, яку збирають ранньою весною під час сокоруху з молодих гілок і тонких стовбурів і сушать в тіні на повітрі. Кора містить до 20% дубильних речовин, цукру, смоли, пектинові н інші речовини. Кора дуба надає вяжущу,  протизапальну і противоглистну дію, а у великих кількостях викликає блювоту. Настій кори застосовують при запаленнях шлунково-кишкового тракту, поносах, дизентерії (чайну ложку подрібненої кори залити 2 склянками холодної кип’яченої води, настояти 8 годин, процідити. Випити ковтками протягом дня. Дітям не призначати).

Горобина сибірська — дерево висотою 3-10 м. Цвіте в травні-червні, плодоносить у серпні-вересні.

Для лікувальних цілей заготовляють плоди, рідше квітки рослини. Гіркуваті плоди горобини містять вітаміни С, Вь Е, Р, каротин, фосфоліпнди, яблучну і лимонну кислоти, цукор, ефірну олію, пектинові, дубильні і гіркі речовини, мікроелементи — марганець, залізо, мідь, алюміній. Вітаміну С в плодах горобини міститься більше, ніж у лимонах, а каротину — в 2 рази більше, ніж у моркві. Стійкий присмак гіркоти в плодах — від наявності в них дубильної речовини таніну. Прихоплені заморозками, вони втрачають гіркоту і набувають приємний освіжаючий кислуватий смак.

Плоди горобини збирають в період повного дозрівання, сушать у печах, сушарках або на відкритому повітрі. Плоди можна зберігати і в свіжозамороженому вигляді. У цьому випадку вітаміни зберігаються майже повністю.

У медичній практиці плоди горобини використовують як полівітамінне, легке проносне, сечогінний, жовчогінний та кровоспинний засіб. Свіжі плоди і сік горобини застосовують при дизентерії (по 100 г плодів приймати 3 рази на день за 20-30 хвилин до їжі; горобиновий сік з віджатих ягід приймати по 1/4 склянки 2-3 рази на день за 30 хвилин до їди).

Черемха звичайна — дерево 2-10 м заввишки. Цвіте в травні-червні, плодоносить у серпні.

З лікувальною метою заготовляють плоди черемхи. Плоди збирають, коли вони стають чорними і соковитими, очищають від плодоніжок і висушують в печах або сушарках, розстилаючи тонким шаром. У плодах черемхи міститься цукор, 18 мг% вітаміну С, яблучна і лимонна кислоти, дубильні і пектинові речовини. Насіння містить 1,8 Уо отруйного гликозида амігдалину, з якого виділяється синильна кислота. У медичній практиці плоди черемхи застосовують як терпкий засіб при розладах шлунково-кишкового тракту. Відвар плодів черемхи вживають при гастритах, колітах, дизентерії, проносі (столову ложку плодів черемхи заварити склянкою окропу, кип’ятити 5 хвилин на слабкому вогні, настояти 2 години, процідити. Пити по 1 / 4 склянки 2-3 рази на день).

Плоди входять до складу шлункового (в’яжучого) чаю (плоди черемхи — 3 частини, плоди чорниці — 2 частини, кореневища перстачу — 1 частина, 2 столові ложки подрібненої суміші заварити 2 склянками окропу, кип’ятити 10 хвилин, процідити. Пити по 1/4 склянки 3-4 рази на день до їжі).

Иногда необходимы мощные насосы для производства или большого хозяйства. Сохраните себе ссылку на всякий случай…

Дивиться ще по-темі:

ГОЛОВНИЙ БІЛЬ

Брусниця звичайна. У народній медицині використовують свіжі ягоди. Бузина сибірська. Застосовують настій квіток бузини: столову ложку сухих квіток заварити склянкою окропу, настояти 20 хвилин, процідити. Приймати по 1/4 склянки (краще з медом) 3-4 рази на день за 15 до їди. Валеріана лікарська. Застосовують у вигляді настоїв і відварів. Ефективність валеріани виявляється більш...


ГЕПАТИТИ

Аїр болотний. При гепатитах застосовують настій кореневищ, який готують так; чайну ложку подрібненої сировини залити склянкою окропу, настояти 20 хвилин, процідити. Пити 4 рази на день по 1/2 склянки за 30 хвилин до їди....


ГЕМОРОЙ. Лікування

Звіробій продірявлений. Застосовують у вигляді відвару: столову ложку подрібненої трави залити склянкою окропу, кип'ятити 15 хвилин на слабкому вогні, процідити. Пити по 1/4 склянки 3 рази на день. Суниця лісова. Відвар листя застосовують для клізм і обмивань (столову ложку листя заварити склянкою окропу, настояти 20 хвилин, процідити). Калина звичайна. При гемороїдальних кровотечах...


Гіпертонічна хвороба

Глід криваво-червоний. Застосовують у вигляді зборів квітоки і плодів: Квітки глоду, трава пустирника, трава сухоцвіту, лист омели (всіх порівну), 4 столові ложки подрібненої суміші заварити 1 л окропу, настояти 8 годин, процідити. Настій приймати по 1/2 склянки 3 рази на день через годину після їжі при гіпертонії. Плоди і квітки глоду,...


Гіпертонічна хвороба. Лікування. Стор. 2

Буряк червоний - овочева рослина. З лікувальною метою використовують коренеплоди буряка, що містять білки, жири, цукри, вітаміни Bi, ВГ, В *, Р, С, фолієву і органічні кислоти, залізо та інші речовини. Сік буряка з медом (порівну) рекомендують при гіпертонії (по столовій ложці 4-5 разів на день). Смородина чорна. Варення і відвар сушених...


Ваша думка

Ви дивилися: "ДИЗЕНТЕРІЯ. Лікування рослинами"